Emoce a vrásky. Základní pravidlo

Pokračujme v rozhovoru o vráskách a asymetrii obličeje.

Moje mnohaletá pozorování ukazují, že „geometrie věku“ obličeje je založena na emocích, které prožíváme.

Základní vzorec:
  • Emoce ovlivňují mimiku.
  • Pohyby obličejových svalů tahnou za sebou pohyby pleti. Ona z toho se v některých zístech stahuje, v jiných protahuje.
  • Protože se pohyby opakují, s věkem se na těchto místech tvoří vrásky.
Emoce a vrásky. Základní pravidlo obrázek 1
Zní to logické. Ale je tu jedna nesrovnalost: každá žena ve stáří chce vypadat jako hodná dáma, ale z nějakého důvodu se to ve většině případů nestane.
Jaký je důvod?
Emoce jsou naší reakcí na to, co se děje. Postupem času si podobné reakce vytvářejí emocionální zvyky a odrážejí se ve výrazech obličeje. S věkem v oblastech, které pohybují častejí, vrásky se fixují. Většina z nás v moderním světě zažíá silný tlak okolí, a proto nejčastější emoce, které zažíváme, jsou:
  • nespokojenost,
  • úzkost,
  • podrážděnost,
  • nejistota,
  • nedůvěra a podobně.
  Nikdo však nechce mít po 50 letech jeji celoživotní odlitek na obličeji, že?  
Zda tomu lze předejít?
Odhaduje se, že lidé, kteří se často usmívají, mají několikanásobně méně vrásek než ti, kteří se často mračí nebo jsou nespokojení. Zpravidla se jedná o „úsměvné“ vrásky v koutcích očí a rtů. Úsměv „cvičí“ ovál tváře, vyhlazuje čelo a celkově činí tvář otevřenou, přátelskou a bezpečnou. Proto tváře usměvavých starších lidí připadají nám laskavé a otevřené, i když se neusmívají v tuto chvíli. Mají „zafixovány“ úsměv.   Takové lidé žijí ve stejném světě, jejich život je stejně těžký jako život většiny z nás.
Jak jsou odlišní?
Oni mají zvláštní emoční zvyky. Místo úzkosti – klid, místo nedůvěry – důvěra, místo nespokojenosti – překvapení. Umí si v životě užít skoro všechno, a když se náhodou naštvou, rychle se vrátí do normálu.
Takže tady je tajemní klíč ke kráse ve stáří: to jsou pozitivní emoční zvyky 🙂
Zůstala nám jen malá záležitost: uznejte své vlastní emoční zvyky, a v případě potřeby nahraďte jepozitivnějšími.:) Jak to udělat? O tom si povíme v následujících příspěvcích.
Olga Brovchenko
Olga Brovchenko

Během své pracovní činnosti od roku 2001 jsem se zabývala estetikou. Od web designu a grafických návrhů přes kresbu a malbu jsem přešla k estetice obličeje a uměleckému tetování. Jsem zkušena a professionalní umělkyně a tatérka. Za léta praxe v umělecké sféře jsem si vybudovala pevnou a zároveň velmi citlivou ruku.